Vraag en antwoord over nieuwe media in de Eerste Kamer

Afgelopen dinsdag 14 februari (jawel, Valentijnsdag) bezochten ik en groep JSers de Eerste Kamer, op uitnodiging van de PvdA kamerleden Tan en Witteman. Naar aanleiding van een onder andere een gezamelijke workshop met de JS, de kamerleden en afgevaardigden van de Publieke Omroep, werd het visiestuk van de PvdA betoogt.

De algemene leidraad in het verhaal is dat de Publieke Omroep de plek wordt waar alle Nederlanders elkaar kunnen ontmoeten, over elkaar kunnen leren en met elkaar kunnen discussiëren. Het moet dus echt een publieke omroep worden.

De publieke omroep is intern al begonnen met dergelijke projecten. Uitzendinggemist.nl is hier een uitstekend voorbeeld van, eveneens als publiekeomroep.nl, het internetplatform van de Publieke Omroep. Twee websites waar de burger mee kan delen in de media die de PO verschaft.

Er moet ook meer geïnvesteerd worden in de benutting van nieuwe media, zoals internet, games en video-on-demand. Dit vooral om de cultuurverloedering dat zich bij de jongere gemeenschap opspeelt te voorkomen. Door de PO een modern karakter te geven zullen jongeren sneller geïnteresseerd raken. Op deze manier kan de Publieke Omroep zijn missie voortzetten.

Het visiestuk vraagt ook aandacht voor de doorvoering en stimulering van open standaarden in de publieke sector. De Tweede Kamer heeft in 2002 via de motie Vendrik namelijk besloten dat in 2006 alle door de publieke sector gebruikte software, aan open standaarden moet voldoen. Staatssecretaris Van Der Laan reageerde hier ietwat nonchalant op, en gaf de reactie ‘Dat heeft niets met de Publieke Omroep te maken, dit is terein van Binnenlandse Zaken’. Raar, de PO is toch onderdeel van die publieke sector, en de staatssecretaris kan er toch voor zorgen dat de PO middelen, en druk krijgt om alle gegevensstromen in ieder geval via open standaarden te laten gebeuren.

Verder stelde het visiestuk dat programma’s van de PO verspreid moeten worden onder het COPE paradigma. Create one, publish everywhere. De Publieke Omroep is kortom van ons, de burger.

De algemene conclusie was dat de taak en middelen van de Publieke Omroep strakker gedefinieerd moet worden als het gaat om publieksbezig, cultuurverstrekking en middelen om met nieuwe mediavormen een kans moet krijgen om de veranderende maatschappij en interessevormen bij te benen.

Ik wacht met smart op de handelingen waar ik de reactie van de staatssecretaris zwart op wit op papier kan lezen, om zo het beleid van de huidige regering in kaart te brengen. Met samenwerkingen met de PvdA als deze, kan de JS veel gaan betekenen voor de politieke richting van ons mooie kikkerlandje.

Advertisements

One Response to “Vraag en antwoord over nieuwe media in de Eerste Kamer”

  1. Michiel in de JS » Blog Archive » Stenogram mediadebat Eerste Kamer Says:

    […] Michiel in de JS Michiel.. en de Jonge Socialisten in de PvdA « Vraag en antwoord over nieuwe media in de Eerste Kamer […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: